Voor ouders


Als partners kun je voor de beslissing komen te staan om te gaan scheiden of uit elkaar te gaan. Daar komt het nodige bij kijken; emotioneel, financieel, praktisch, juridisch en rondom de kinderen. Als volwassene kun je ondersteuning krijgen in dit proces van onder andere een mediator, een advocaat, financieel planner of scheidingscoach. Ook kan een Kindbehartiger veel voor jullie betekenen daar waar het de positie van de kinderen betreft.

De kinderen
Kinderen hebben een andere positie. Zij kunnen niet scheiden van een ouder. Zij blijven 50% de ene ouder en 50% de andere ouder.

Het beste voor de kinderen
Als ouder wil je het beste voor jullie kinderen. Je wilt voorkomen dat jullie kinderen last krijgen of houden van de scheiding en vooral wil je dat jullie kinderen onbezorgd kunnen opgroeien.

Luisteren naar de kinderen
De Kindbehartiger is er als belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor ieder kind in een scheidingssituatie. De Kindbehartiger biedt kinderen en daarbij ook hun ouders ondersteuning, niet zijnde therapie of behandeling. Dat is niet altijd (direct) nodig.
De Kindbehartiger is er om de beleving en wensen van kinderen helder te krijgen. Om hun visie (samen met kinderen, als zij dit prettig vinden) te vertalen naar ouders, verzorgers, andere betrokkenen en waar nodig richting het juridisch speelveld.
De Kindbehartiger gaat (spelenderwijs) met kinderen in gesprek en spreekt ook met iedere ouder over hun beleving, de emoties rondom de scheidingssituatie, afspraken alsmede communicatiepatronen.
Steeds staat het belang van het kind centraal en dit wordt geconcretiseerd per situatie.
Voor hele jonge kinderen kan de Kindbehartiger optreden als het ‘verlengstuk’ van de stem van het kind. Dit zodat de positie van ieder kind een plek krijgt richting de toekomst.

Stem van kinderen
De Kindbehartiger is er om ieder kind zo vroeg mogelijk ondersteuning te bieden. Samen met het netwerk zorgt de Kindbehartiger ervoor dat ouders en kinderen sneller op de juiste plek terecht komen zodat de scheiding zorgvuldig afgewikkeld kan worden op alle fronten. Wat vooral belangrijk is, is dat ieder kind met een vertrouwd en veilig gevoel verder kan na een scheiding.

Ondersteuning
Er zijn verschillende momenten waarop wij kunnen helpen. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer net is besloten om uit elkaar te gaan, jullie hierbij ondersteuning nodig hebben en/of de boodschap nog verteld moet worden aan kinderen.
    Wanneer jullie al een tijdje uit elkaar zijn, maar er zich (opnieuw) problemen voordoen. Bij veel vraagstukken die raken aan kinderen in een scheidingssituatie kunnen wij meedenken.
  • Wanneer jullie een juridische procedure willen starten en de stem van kinderen hierbij een plek verdient te krijgen.
  • Wanneer het contact met een ouder, die door de scheiding uit beeld is geraakt, opgebouwd moet worden.
  • Voor juridische vraagstukken en advies rondom de scheiding en de kinderen.

Download hier de Villa-Pinedo-open-brief-14-09-20121 Bron: Villa Pinedo

Lees hier meer over de werkwijze.

Hier krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.