HOE WERKT HET?
Iedere scheidingssituatie is anders. Dit betekent dat het werk van de Kindbehartiger maatwerk betreft.
Wij geven graag een globaal beeld van wat kan worden verwacht van de ondersteuning via een Kindbehartiger.
De ondersteuning van de Kindbehartiger is erop gericht om ieder kind met een vertrouwd en veilig gevoel verder te laten gaan na de scheiding.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek wordt, gezamenlijk dan wel afzonderlijk van elkaar, kennis met elkaar gemaakt en wordt uitleg gegeven over de rol van de Kindbehartiger. De hulpvraag wordt bekeken en werkdoelen worden afgestemd.
De toestemming voor de ondersteuning wordt afgestemd en het financiële gedeelte wordt toegelicht. Er worden op maat gemaakte afspraken gemaakt, zodoende afspraken voor de specifieke situatie.
Overeenkomst:
De werkdoelen worden vastgelegd in de overeenkomst Kindbehartiger en door een ieder bevestigd.
Kindgesprek:
De Kindbehartiger gaat (spelenderwijs) in gesprek met het kind en biedt ondersteuning, niet zijnde therapie of behandeling.
Oudergesprek:
Er vinden (afzonderlijk) gesprekken met ouders plaats over de beleving van de ouders, wat zij nodig achten voor hun kind en wat de wensen zijn voor de toekomst.
Terugkoppeling:
Tijdens een gezamenlijk gesprek met ouders, of via afzonderlijke gesprekken, wordt een terugkoppeling gegeven over de bevindingen vanuit de kindgesprekken. Ouders krijgen tips en tools aangereikt.
Familieleden en partners van de ouders:
Daar waar nodig kunnen overige familieleden, de partners van ouders en andere belanghebbenden betrokken worden.
Werkdoelen:
Tussentijds worden werkdoelen aangereikt en kan er telefonisch of per e-mail contact plaatsvinden.
Dossier:
De Kindbehartiger houdt in vertrouwen en voor intern gebruik een dossier bij.
Samenwerking professionals:
De Kindbehartiger werkt in overleg samen met andere professionals, zoals mediators, advocaten, kindertherapeuten, scheidingscoaches en instanties.
Eindgesprek:
Na afloop van het traject vindt er een afsluitend gesprek plaats met het kind en de ouders (gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar) over de bevindingen vanuit de gesprekken. Verslaglegging vindt plaats ter afronding van een traject. Veelal wordt er een proefperiode afgesproken, waarna bij de Kindbehartiger kan worden geëvalueerd of de afspraken passend blijken te zijn. Tijdens het gesprek wordt er gesproken over de eventuele nazorg.