Hoe kan ik doorverwijzen?
Je bent als professional betrokken bij een scheidingssituatie, bijvoorbeeld als mediator, coach, kindertherapeut, jeugdbeschermer of bijzondere curator.
Je vindt het belangrijk dat er ook aandacht is voor de positie van het kind in een scheidingssituatie, je zou graag zijn of haar positie willen versterken en zijn stem duidelijker willen (laten) horen.
Dat kan de Kindbehartiger doen. Zoals de naam al zegt behartigen wij de belangen van het kind in een scheidingssituatie. Wij staan naast het kind, brengen diens wensen en behoeften in kaart vanuit de context waarin een kind zich begeeft en kijken wat er in deze situatie het meest in het belang van het kind is. Daarover brengen we advies uit.
Dit doen wij in lijn met het kinderrechtenverdrag (IVRK).
1. De ouders gaan goed met elkaar om.
Je vraagt je af: hoe kunnen we tijdens dit scheidingsproces rekening houden met de positie van het kind?
De Kindbehartiger maakt een analyse van de beleving en behoeften van het kind en brengt advies uit aan ouders. Zo kunnen afspraken op maat worden gemaakt waarbij rekening wordt gehouden met het kind en afspraken meegroeien met diens ontwikkeling.
2. De ouders treffen elkaar in de rechtbank.
Je vraagt je af: Wat is hierin de behoefte en positie van het kind? Je hebt behoefte aan een onafhankelijke professional die advies kan uitbrengen, over wat de positie van het kind nodig heeft van zijn ouders en dit advies meegestuurd kan worden richting de rechtbank.
Of er is behoefte aan een onafhankelijke professional die het kind kan voorbereiden op een kindgesprek bij de rechter, uitleg kan geven en zorg kan dragen voor een terugkoppeling aan het kind nadat de zitting heeft plaatsgevonden.
De Kindbehartiger maakt een analyse van de beleving en behoeften van het kind en brengt een adviesrapport uit aan ouders, dat de rechter kan meewegen. Dit zodat de stem van kinderen een plek krijgt en hun positie geborgd kan worden. Ook zorgt de Kindbehartiger ervoor dat het kind uitleg en informatie krijgt over wat er binnen de rechtbank gebeurt en kan de Kindbehartiger meekijken hoe naderhand in de praktijk invulling wordt gegeven aan afspraken die het kind aangaan.
3. De scheiding is juridisch voltrokken. Er is een omgang/zorgregeling en er liggen afspraken, maar deze lijken niet goed aan te sluiten op de behoeften van het kind.
Je vraagt je af: hoe kunnen we het kind centraal stellen, en de afspraken daar omheen bouwen en praktisch uitvoerbaar maken, zodat de ouders zich er ook aan (kunnen) houden?
De Kindbehartiger maakt een analyse van de beleving en behoeften van het kind en brengt advies uit aan ouders hoe de afspraken meer gericht op het kind op te tuigen. Er wordt ook gekeken naar taken die ouders samen of individueel te doen hebben. De Kindbehartiger kan betrokken blijven om zo te monitoren hoe het kind gedijt bij de gemaakte afspraken.
4. De scheiding verloopt complex. Jeugdbescherming of de Raad voor de Kinderbescherming zijn erbij betrokken. De positie van het kind raakt ondergesneeuwd doordat de focus vooral op ouders wordt gelegd.
Je vraagt je af: hoe kunnen we weer focus krijgen op het belang van het kind en de basis op orde krijgen, zodat er meer rust en duidelijkheid komt voor het kind?
De Kindbehartiger kent dit complexe speelveld en kan hierbinnen onafhankelijk advies uitbrengen over de positie van het kind en wat het kind nodig heeft. Wel moet steeds per casus bekeken worden of de Kindbehartiger al dan niet een rol kan spelen of dat een andere professional of instantie meer op zijn plaats zal zijn.
Elke situatie is weer net even anders.
We kijken graag met je mee hoe we jou, de ouders en de kinderen het beste kunnen ondersteunen. Bovendien hebben we een groot netwerk van andere professionals om ons heen (therapeuten, coaches, advocaten, mediators etc.), die we als dat nodig is ook kunnen inschakelen.
- Wij zijn ervaren professionals. We kennen het juridisch en zorgverleners speelveld, weten welke belangen en emoties er kunnen spelen bij ouders en kinderen, en andere betrokken.
- We kunnen een brugfunctie vervullen tussen deze rollen, waardoor het zorgvraagstuk verbonden kan worden met het juridisch speelveld en steeds de positie van het kind centraal kan blijven staan.
- Omdat onze primaire focus het belang van het kind is, kan dat veel complexe samenwerkingen vlot trekken. Voor vrijwel iedereen is het namelijk duidelijk dat de positie van het kind leidend is, dat laat de neuzen de zelfde kant op wijzen.
- We nemen de regie niet over, maar hebben een faciliterende en adviserende rol. Onze primaire focus is de belang van het kind. Vanuit daar geven we richting aan wat er nodig is voor de kinderen. Steeds kijkend naar hun positie en ontwikkeling. Dat maakt dat we realistisch zijn in wat al dan niet haalbaar is en hier uitleg over geven.
- We hebben een groot netwerk van gelijkgestemde professionals om ons heen, die allen het belang van het kind centraal stellen. Dat maakt samenwerking makkelijker en levert sneller een harmonieuze en leefbare situatie op voor kind en ouders.
Wat kost het?
Kindbehartigers hanteren als zelfstandige professionals een uurtarief. In de basis geldt dat iedere ouder de helft betaalt. Ook is het soms mogelijk dat een traject gefinancierd wordt via de Gemeente of de PGB. Dat kan met de Kindbehartiger bekeken worden.
Hoe lang duurt zo’n traject gemiddeld?
Een traject duurt gemiddeld drie tot zes maanden. Daarna kan een monitoringsfase worden afgestemd en kan de Kindbehartiger indien gewenst betrokken blijven. De intensiteit van de eerste analyserende gesprekken en het uitbrengen van advisering ligt in de eerste fase van drie tot zes maanden.
Wat is jullie achtergrond?
Kindbehartigers zijn zelfstandige professionals met een HBO/WO werk-/denkniveau. Kennis op het gebied van de ontwikkelingspsychologie en hechting van kinderen is een vereiste, naast ervaring in het werken met kinderen en ouders in een scheidingssituatie vanuit professioneel perspectief. Alvorens een professional Kindbehartiger kan worden vindt een selectieprocedure plaats. Wanneer een professional vervolgens Kindbehartiger is vindt intervisie plaats, bijscholing en toetsing rondom de kwaliteit.
Hebben jullie wel ervaring met complexe juridische situaties?
De Kindbehartiger kent het complexe speelveld en kan hierbinnen onafhankelijk advies uitbrengen over de positie van het kind en wat het kind nodig heeft. De Kindbehartiger is bekend met de spelers in het veld en vraagstukken die zich rondom een scheidingssituatie kunnen voordoen. Hierin wordt de Kindbehartiger ook opgeleid.
Steeds zal per casus bekeken worden of de Kindbehartiger al dan niet een rol kan spelen of dat een andere professional of instantie meer op zijn plaats zal zijn. Daarover kan de Kindbehartiger meedenken.