Wie kunnen mij nog meer helpen?
Wanneer je ouders uit elkaar zijn of gaan, kunnen verschillende mensen of professionals jou helpen. Lees hieronder wie jou kunnen helpen en wat ze kunnen doen.
Wanneer jij thuis voelt dat er iets aan de hand is tussen je ouders, of je ouders al uit elkaar zijn, dan zal jou dat niet zomaar loslaten. Soms merk je dit ook op school. Misschien sluit je je af, word je gepest, ga je anderen pesten, word je sneller boos of kan je je niet concentreren.
Weet dat er op school mensen voor jou zijn om naar jou te luisteren. Denk aan de juf of meester, een vertrouwenspersoon of een maatschappelijk werker zoals dat heet.
Stichting Villa Pinedo is een jongerenorganisatie die jongeren met gescheiden ouders een plek biedt waar zij centraal staan. Kinderen van gescheiden ouders kunnen online contact (via een app) met een buddy – een ervaringsdeskundige jongere – krijgen. Buddy’s zijn door Villa Pinedo geselecteerd en opgeleid, tussen de 18 en 25 jaar, zelf ook kind van gescheiden ouders en volgen een sociaal-maatschappelijke opleiding. Buddy’s worden vanuit Villa Pinedo getraind en gecoacht door ervaren professionals uit diverse disciplines.
Als je met een Kindbehartiger samenwerkt, dan zorgt die ervoor dat het contact tussen al die mensen goed verloopt. Daardoor houd jij overzicht en rust.
Word je gepest, heb je problemen thuis, zijn of gaan je ouders uit elkaar, heb je ruzie met je vrienden of ouders of voel je je rot, dan kun je bellen of chatten met De Kindertelefoon. Natuurlijk kun je ook eerst bij de verschillende topics op onze site kijken. Wellicht kun je daar je antwoord vinden. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar.
Een kindercoach is een coach die jou als kind op een laagdrempelige manier een steuntje in de rug kan bieden. Tijdens coaching wordt er samen gekeken naar gedrag, je vaardigheden en bijvoorbeeld concentratie- of leerproblemen en waar dit door komt. Een kindercoach kijkt naar wat jij nodig hebt voor de toekomst.
Coaching is anders dan kindertherapie. De kindercoach kijkt met jou mee en werkt oplossingsrichting in plaats van dat er behandeling of therapie plaatsvindt.
De bijzondere curator klinkt misschien wat spannend. De bijzondere curator is een professional die door de rechter wordt benoemd om jouw belangen binnen een juridische procedure te bewaken. Jij kunt zelf, door een brief te schrijven aan de rechter, vragen om een bijzondere curator. Of jouw ouders kunnen daarom vragen via hun advocaat.
De bijzondere curator gaat met jou, je ouders en andere betrokkenen in gesprek. Er wordt een rapport met advies gemaakt voor de rechter over wat in het beste belang van jou zal zijn. Dit wordt besproken binnen de juridische procedure, waarna door de rechter een beslissing wordt genomen.
Wanneer jij vastloopt en ervaringen delen en je stem afgeven niet voldoende is, kan het helpen om naar een kindertherapeut te gaan. De therapeut kijkt naar de oorzaak van problemen en overtuigingen achter gedrag dat je toont en gebruikt verschillende werkvormen. De ondersteuning duurt vaak wat langer. Er wordt steeds gekeken of jij klaar bent voor de volgende stap in de therapie. Ook wordt er gekeken naar wie jij bent, je identiteitsontwikkeling zoals dat heet, en wat jij nodig hebt om jezelf verder te kunnen ontwikkelen zonder de problemen die je voelt.
Speltherapie is een ander hulpmiddel om jou te helpen in je ontwikkeling en wanneer jij vastloopt door de scheiding van je ouders. Het spel kan jou helpen om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en verschillende vormen van (nieuw) gedrag te proberen. De speltherapeut zorgt ervoor dat jij nieuwe ervaringen opdoet en spelen helpt daarbij. De spelkamer is zo ingericht dat jij met allerlei speelgoed aan de slag kan gaan.
De speltherapeut volgt jou in het spel, hij of zij legt uit wat er gebeurt in het spel en kan met jou mee spelen. Hij of zij brengt daarna onder woorden wat er gebeurt in het spel.