Voor kinderen


Wat kan een Kindbehartiger betekenen voor jou als kind en voor jouw ouders in een scheidingssituatie?
De Kindbehartiger is een professional die er speciaal is voor jou wanneer je ouders uit elkaar gaan of al een tijdje uit elkaar zijn.
De Kindbehartiger is er om te luisteren naar jouw stem. Als kind heb jij eigen gedachten over de scheiding van je ouders. Jij hebt het recht om je gevoelens en wensen te delen. Het is fijn wanneer dit kan met iemand die er voor jou is. Iemand die kennis heeft van wat er bij een scheiding komt kijken. Dit is de rol van de Kindbehartiger.

Je ouders zijn eigenlijk altijd verantwoordelijk voor jou. Omdat de scheiding voor je ouders zelf ook moeilijk is, kan het lastig zijn om goed te luisteren naar jou. Het kan voor jou soms lastig zijn om met je ouders in gesprek te gaan en aan te geven wat je echt wilt. Soms weet je ook niet wat jullie allemaal te wachten staat. Of misschien ben je bang om (één van) je ouders te kwetsen of heb je geen zin om met je ouders te praten. Wij kunnen jou dan helpen.

De ondersteuning van een Kindbehartiger biedt jou:

 • Een luisterend oor en iemand die naast jou staat.
 • Hulp om je wensen helder te krijgen.
 • Hulp om je wensen uit te spreken naar je ouders.
 • Hulp om je wensen uit te spreken naar anderen zoals naar de advocaten van je ouders en de rechter. We leggen je dat allemaal uit.
 • Hulp bij gevoelens die bij een scheiding komen kijken en hoe hiermee om te gaan.
 • Uitleg aan je ouders over de manier waarop zij met elkaar praten en hoe dit is voor jou.

Wanneer kan een Kindbehartiger helpen?
Een Kindbehartiger kan op verschillende momenten helpen:

 • Wanneer jij net weet dat je ouders uit elkaar gaan.
 • Wanneer je ouders al een tijdje uit elkaar zijn, maar jij ergens tegenaan loopt of vragen hebt.
 • Wanneer je ouders een juridische procedure starten. Jouw stem verdient dan ook een plek.
 • Als jij bent uitgenodigd voor een kindgesprek bij de rechter, dan kan de Kindbehartiger jou op dit gesprek voorbereiden, met je meegaan en je opwachten. Dat biedt een steun in de rug. Ook kan de Kindbehartiger, wanneer jij niet wilt gaan, je helpen zodat jouw mening wel wordt meegenomen. Dit doen wij via een verslag en advies.
 • Een Kindbehartiger kan ook helpen wanneer een ouder door de scheiding uit beeld is geraakt en het nodig is om het contact weer op te bouwen.
 • Ook jaren na de scheiding kan de Kindbehartiger er voor jou zijn. Soms voel jij je plotseling verdrietig of boos door wat er vroeger is gebeurd en is ondersteuning krijgen fijn. Ook dan is de Kindbehartiger er voor jou.

Contact
Weet dat er voor de ondersteuning vanuit ons als Kindbehartiger toestemming nodig is van gezaghebbende ouders in ieder geval totdat jij 16 jaar bent. Bel ons gerust of stuur een e-mail naar info@kindbehartiger.nl. Dan kijken wij samen met jou wat wij kunnen doen ook wanneer jij jonger bent. Wij denken graag met je mee.


Andere organisaties met wie wij samenwerken
KINDERTELEFOON-DEF-LOGODe Kindertelefoon
Word je gepest, heb je problemen thuis, ruzie met je vrienden of ouders of voel je je rot, dan kun je bellen of chatten met De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar. De Kindertelefoon is te bereiken door te bellen of te chatten.
Bel: 0800-0432 (gratis)

Villa Pinedo
Bij Villa Pinedo kun jij laten horen wat jij denkt, voelt en vindt van de scheiding van je ouders. Je kunt hier vooral leren van ervaringen van anderen en anderen met jouw verhaal steunen. Of vraag bij Villa Pinedo om een Buddy, een soort grote broer of zus met wie je ervaringen kunt uitwisselen over de scheiding van je ouders.

Jongerentaskforce Augeo
De ‘Jongerentaskforce aanpak van geweld tegen kinderen’ is in 2013 opgericht door Augeo. De Jongerentaskforce heeft als doel kinderen en jongvolwassenen te laten meepraten over een effectieve aanpak van kindermishandeling, vechtscheidingen en chronisch pesten. In de Jongerentaskforce zitten dertien jongeren tussen de 14 en 25 jaar.

Jeugdplatform-Amsterdam

Jeugdplatform Amsterdam
Het Jeugdplatform Amsterdam geeft jongeren (van 12 t/m 23 jaar) de kans om mee praten over het Amsterdamse beleid. Dus, heb je een vraag of opmerking of wil je meepraten over de zorg voor Jeugd in Amsterdam? Laat van je horen!